Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

officially closed nagyon fontos textúrák beszt of thealter 2015 - nemhivatalos díjak tojáshéjak hivatalos fesztiváldíjak apátlanok bakk(2)fitty besztof idén dekameron, királyság! lábjegyzet királydrámákhoz révész robi fotói olivetti 82 dekameron I. az is lehet, hogy hazudok escurial - ki a bolond, ki a király? a fizikai színház kialakulásáról számmisztikai beavatkozás andaxínház módra escurial szövegkönyv így szerettek - anitiger szerint szeretszeengem? k2 maszk egyesület thealter kohlhaas számok bűvkörében - 1862 az elefánt nem a szobába volt fejhenger bárki bármikor tolhatja az élet meg remény nevű cuccot bűn és bűnhődés archív 2008 - pedig én jó anya voltam (csillag börtön) legyen-e idén üres blogposzt? archív - holland cunami 2008 -L szabadság és lehetőség - hmg hallgassatok hiányzik az artus archív 2007 - ladányi andrea társulata tökéletes történet messécske párhuzamok ha kihalnak a méhek nagyszínpad II. urbánék nagyszínpad I. vaj ön mi? menni vagy... falrarajz tánccal és határfeszegetéssel urbánék, respect II. urbánék bánkbánja az enyém is elveszett piros napszemüveg - szógálati II. bankban archív - pintér béla anyám orra 2006 fesztiválfüzetet akarok most lola blau blogger bio bolondok hajója köszönöm szemző üzenete a császárnak a császár üzenete 3 kévánság ilyen országban élünk - kultúrbrigád archív -via negativa 2012 nagyon fontos dolgok a via negatíva szerint a bizalom dúúdúúdúú megnyitó blog is back de, de tudok miért nem tudok

Videók

 

 

szabadság és lehetőség - hmg

2015.07.23.

02:20

17:00-17:30 Klauzál tér:
Horváth Mihály Gimnázium (Szentes):
Szabadság megosztó
hol szabadság van, ott szabadság van.  van apám és van anyám, van istenem, van hazám


ez egy inverz előadás, kamaszkobakokban és fiatal felnőttkobakokban megfogalmazott szabadságértelmezésekkel.


a szabadság kamaszkorban azt jelenti, hogy képesek vagyunk elszakadni pikacsutól és dórától - nemzedékenként változó rajzfilmikonjainktól -, és ellátunk már akár jessie james-ig. a szabadság azt jelenti, hgoy meg akarjuk váltani a világot, szükségszerűen, és kinevetjük a szüleinket, akik szükségszerűen ugyan azt gondolják rólunk, amit az ő szüleik gondoltak róluk, hogy szörnyen öltözködünk, hogy nem vagyunk se udvariasak, se kedvesek, hogy állandóan aludnánk, hogy ilyen lustákat még nem hordott a hátán a föld, hogy nagy a szánk és visszabeszélünk.


a kamasznak ez a dolga. hogy a saját útját járva próbálja tépegetni újra meg újra azt a köteléket, amely láthtatlan köldökzsinórként anyjhoz, apjához láncolja. én úgy képzelem, ha szerencsés a icsllagok állása, a láncbó egy szép, áttetszően kék szalag lesz. és ez a kötelék halálig megmarad.


a szentesi drámatagozatosokat nézem most, nem az előadást.


évek óta nézem őket. a szemem előtt nőttek fel. a fiúkból férfiak, a lányokból nők lettek. másmilen szemöldök, más színű haj, szélesebb vállak és bölcsebb tekintet.


mi az álmod, kérdezném, ha lenne idő és mód kérdezni. mi az álmod? merre tartasz? a saját utad járod vagy valaki másét? lázadsz még? utálod a kerítést? a szögesdrótot? ha igen, tudod, hogy miért?


mit jelent neked a szabadság? ismered-e a saját határaidat? tényleg olyanok a kamaszok, amilyennek apád-anyád mondja? te is ezt mondod majd a gyerekednek?


mire gondolsz, amikor a szabadságra gondolsz?
ez a generáció már másként nőtt fel. a nagypapa mesél nekik esténként. a főhős a kis kevin. nahát. za én időben zoli volt, meg imre meg zsolt. most meg kevin,meg ronaldó, meg mindenféle modern nevek. de nem is baj, hogy ez most kevin története. meg a nagypapáé, aki mesél.


akarjátok, hogy lelőjelek titeket?


igennnnn - kiáltják a gyerekek.


és a nagypapa egyenként agyonlövi őket, ők meg egyenként eljátsszák, hogy meghalnak. aztán mindenki felül és kacag. így megy ez.


a sortüzet kiabálva követelik.


így megy ez.


egy mai gyereknek a halál már nem misztérium. hány halált lát egy kisfiú, meg egy kisálny, mire felnő? a tévében persze. mert a saját nagyszüleik temetésére meg nem mennek el, vagy mert nincsenek, vagy mert nem viszik el őket. hol szabadság van, ott szabadság van.


szabadság van a kerítéssel lezárt határban.


a szögesdrót alatt limbóhintózó szíriai családban.


azért meg tudnak lepni. azt hiszem, a migránsokról beszélnek - de kiderül, hogy csak a kamaszokról. azt citálják, amit apjuk, anyjuk napontam mond nekik.


a felnőttek legkegyetelenebb kritikusai a gyerekek. nem átallják felemlegetni, hogy abból a gyerekből, aki a kérdéseire - miér kék az ég? miért nem esik le a repülő? - soha nem kap választ, kiölik a kíváncsiságot és a tudásra való vágyat.figyeljetek csak:


kisfiú: esik az eső.


anya (rárivallva) na és?


hát ez az. na és. esik az eső.


szépen haladunk a szabadság értelmezésében és a szabadságfokok megmutatásában.


a szabadság van, akinek pénzt és minden szobába megvásárolható lcd tévét jelent, meg fiatal nőt, akinek volt pénz megcsináltatni a melleit.


 


ne szabadságot adjatok, hanem lehetséget! lehetséget mindenkinek!

a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció