Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

klóz dö dór - végevan besztof thealter 2013, nem hivatalos fesztiválzáró és díjnyulak/nyúldíjak zombikád a nap már lement mr. pejo csodálatos bábjai thealter webáruház/nélkülözhetetlen tárgyak a vízzé vált tündér a legjobb székely vicc karaván színház/roma tanoda free hug szógálati közlemény2 soha nem felejtem el az elsőt ha ivo dimcsev mellettem ült volna - én vagyok te kriptonit/felkelő bulvár a darabokban bányavak rr szong vol3 megértett szong dekadencia, tündérország, valami éteri játék a betűkkel running vaknyugat viszockij a csillagban börtön újmagyar ima mélyen belélegezni mélymagyar nemzeti turul fülkeforr és vidéke - szobrok, amelyek világgá mentek holtpont a mi médi-bébink vanfény kampf/harc tökhintó jelölték a nagy füzetet! forte-szkéné: a nagy füzet lövöldözős szong dancing graffiti west balkán blogger bio via negativa 3 - interjú egy művésszel via negativa: játék fogpiszkálókkal fülelsz nyomokban toldi boris kadin, a balkáni donnie darko hajótörés, ganxtafáklya metafáradt bakacsin karaván színház, roma tanoda a nyúl veretes párbeszéd gergye krisztián társulata és a bizottság nagyanyám kendője mit keres itt hawking? halottaskönyv előadás előtt vándorló ikonok hajótörés a roosevelt téren thealter nekem, 2013 andaxínház: beavatkozások (vasárnap) legmagyar - hmg hmgs meszidzs dr. máriás, a mennyei vibrátor k2 - önös érdekből én így is tudok fotózni president az előző poszt "sziveri jános voltam, ez volt a büntetésem" kialvatlan ég szógálati közlemény nejlonmenyasszony na ez főbűnök ennek a városnak metanoia: mutatványosok az alkimisták utcájában megnyitó andaxinnal bloggerfüzet, na ja. megnyitó - szokás szerint nem szokványos itt vagyunk mind ragasztó ki ez a férfi? miért szeretem ladányi andreát? thealterre mentünk sorszámnév, házszám kezdődjönmár! szong

Videók

 

 

halottaskönyv

2013.07.22.

04:57

van, hogy az élettel már csak egy fületlen teáskanna köt ossze, abból is egy öregszagú.
a kötélen lengő kék teáskanna-metronóm méri az egyre fogyó időt. ami még hátra van.
a halához való viszonyunk az európai kultúrában inkább iszony, pedig a tibeti halottaskönyv azt mondja: a haldoklás és a halál utáni állapot állandóan választási lehetőséget kínál számunkra. vagy belemerevedünk kötődéseinkbe és félelmeinkbe, vagy felismerjük valódi természetünk szabadságát és eszerint cselekszünk.
a lélek lassan engedi el a földi lét kezét, ragaszkodik és kapaszkodik, tudva tudván, hogy úgyis a vég a vége.a haldoklás mindig félelmetes? aki haldoklik, annak mindig küzdeni kell?

anya és fiú. a fiú hosszú haldoklását csak a bolond, vagy inkább már csak a maga sajátos világában élő öregasszony, a mama jövés-menése szakítja meg. de fel nem oldja. értelmetlen szavakat mormol a fia fülébe, talán régi, gyerekkorban elmondott meséket, talán vicceket - mintha közös nyelvük lenne ez a halandzsa, amit csak ők értenek.
ráadja a tiszti sapkát, levest főz neki, megeteti - és az élet ki-be járkál. ahogy a haldokló fiú erőre kap, úgy gyengül el az öregasszony, s helyet cserélnek: ő fekszik a haldokló ágyába.

a mamának láztól remeg a teste. a fia megsimogatja, megcsókolja.
és aztán megfojtja.
sajátságos eutanázia.
családlegális.

kinek megváltás a halál? inkább az élőknek, vagy inkább a haldoklónak? és aki elmegy, ahelyett mindig érkezik valaki?

koravén, öreg csecsemő. öregember test, csecsemő tudat. sír, kúszik, gagyog, játszik az öreg gyermek.
krásznájá tisza. agresszíva szabaka.a halottaskönyv fedelei sírkövekké válnak.

a buddhisták szerint az ember halálra születik és születésre hal.
a következő kép: két szerzetes.
rizseső.
ahogy ömlik, ömlik az esernyőre, mintha monszun hangját hallanám. ömlik az eső. behunyom a szemem a széken, és szinte érzem a nyári zápor illatát.
iván és szergej, a két katona buddhista szerzetesként születik újra.
egészen a halálig: van még itt is egy gyilkossági kisérlet - de befejezetlen.
a rizsből söpört mandalák megmutatnak valamit: az utat az örökkévalósághoz, ami a nézőtérről ebben a pillanatban nehezen hihető.
 
(Formanek-Ilyés-Pignitzky (Budapest): Book of the Dead / Halottaskönyv - fizikai színházi előadás a Tibeti Halottaskönyv inspirációjára, szereplők, alkotók: Formanek Csaba, Ilyés Lénárd, Pignitzky Ádám (látvány-fény)a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció