Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

klóz dö dór - végevan besztof thealter 2013, nem hivatalos fesztiválzáró és díjnyulak/nyúldíjak zombikád a nap már lement mr. pejo csodálatos bábjai thealter webáruház/nélkülözhetetlen tárgyak a vízzé vált tündér a legjobb székely vicc karaván színház/roma tanoda free hug szógálati közlemény2 soha nem felejtem el az elsőt ha ivo dimcsev mellettem ült volna - én vagyok te kriptonit/felkelő bulvár a darabokban bányavak rr szong vol3 megértett szong dekadencia, tündérország, valami éteri játék a betűkkel running vaknyugat viszockij a csillagban börtön újmagyar ima mélyen belélegezni mélymagyar nemzeti turul fülkeforr és vidéke - szobrok, amelyek világgá mentek holtpont a mi médi-bébink vanfény kampf/harc tökhintó jelölték a nagy füzetet! forte-szkéné: a nagy füzet lövöldözős szong dancing graffiti west balkán blogger bio via negativa 3 - interjú egy művésszel via negativa: játék fogpiszkálókkal fülelsz nyomokban toldi boris kadin, a balkáni donnie darko hajótörés, ganxtafáklya metafáradt bakacsin karaván színház, roma tanoda a nyúl veretes párbeszéd gergye krisztián társulata és a bizottság nagyanyám kendője mit keres itt hawking? halottaskönyv előadás előtt vándorló ikonok hajótörés a roosevelt téren thealter nekem, 2013 andaxínház: beavatkozások (vasárnap) legmagyar - hmg hmgs meszidzs dr. máriás, a mennyei vibrátor k2 - önös érdekből én így is tudok fotózni president az előző poszt "sziveri jános voltam, ez volt a büntetésem" kialvatlan ég szógálati közlemény nejlonmenyasszony na ez főbűnök ennek a városnak metanoia: mutatványosok az alkimisták utcájában megnyitó andaxinnal bloggerfüzet, na ja. megnyitó - szokás szerint nem szokványos itt vagyunk mind ragasztó ki ez a férfi? miért szeretem ladányi andreát? thealterre mentünk sorszámnév, házszám kezdődjönmár! szong

Videók

 

 

viszockij a csillagban

2013.07.26.

03:50
aha, viszockij, persze, halottam. az az orosz bobdilen.
vagy méginkább orosz ginzberg.
csak szegénynek oroszország jutott. az orosz anyácska.

Владимир Семёнович Высоцкий. így írják a nevét. 1938-ban született. a wikipédia szerint színész is, meg költő is, meg bárd is, meg szovjet is, meg orosz is.
termékeny dalszerző, több mint ezret írt.
az orosz nép a tragikus hősök között tartja számon most - de életében nem adták ki verseit.
hazájában nem értették meg, a határokon kívül azonban ünnepelték.
drog, nők, alkohol, elvonókúrák, az orosz értelmiség mélységes depressziója, gyógyszerfüggőség.
nem szerencsés sors egy tehetségnek.az aradi kamaraszínház színésze, harsányi attila kassák-darabbal már járt a csillagban, a thealteren most láthattuk először énekes szerepben.
ha hegyes orrú csizmát visel, összetévesztettem volna az isteni george michaellel. de a meztelen lábáról felismertem, hogy ő az.
az előadás inspirálója balog józsi napszemüvege, amit attilának adott ajándékba.
jó csere volt, kaptunk érte egy viszockij nyolcvan percet, a virtuóz vihula mihajlo gitárjátékával kísérve.nem véletlen, hogy a nyitó szöveg allens ginsberg üvöltésének egy részlete:
"Láttam nemzedékem legkiválóbb szellemeit őrülettől szétroncsoltan, éhezve hisztériukuspucéran,
vánszorogva néger utcákon át hajnalban hajszoltak dühödt Tűdöfést,
angyalképű hipsztereket akik ős-mennyei vággyal tapadnának az égi gépezet csillagos
dinamójához,
akik szegényen és rongyosan és beesett szemmel és szipósan felültek füstölve a hidegvizes
lakás természetfeletti éjszakájában a városok csúcsai fölött lebegve tűnődő dzsessz-zenére,"
- ugyan ez íródhatott volna az orosz nemzedékről, amely sztálin örökségén nevelkedett, soha nem lehetett szabad, ingoványos és göröngyös útja a borscs, a vodka és a kín szentáromságában fogant és tettetett meg.

nem hiányzik a lendületes darabból a kikacsintás: "bocsáss meg ellenségeidnek, de azért jegyezd meg a nevüket", "egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika", a sztálini idézetek, egy olyan kor emlékei, ahol nem számíott, hogy hány emberélet volt az ára a hatalom kiépítésének és megtartásának.
viszockij a zsarnokság dalnoka, a paranoiás, haldokló, éhező oroszországé, és ő tudja a legjobban, hogy halál ellen nincsen orvosság.lehetett volna még számos más dalt is beválogatni, de a viszockij-estnek épp az adja az ízét, hogy a dalok mindenféle stílusban és témában jelen vannak, és méltán tisztelegnek a szerző előtt, aki egyébként 1980. július 25-én, vagyis napra pontosan 33 éve hunyt el.  

(Aradi Kamaraszínház (Románia): Oroszok
 Harsányi Attila Viszockij-estje
gitáron kísér: Vihula Mihajlo)

a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció