Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2013-1 / Július 26, Péntek

 

Előadás

Webnapló
klóz dö dór - végevan besztof thealter 2013, nem hivatalos fesztiválzáró és díjnyulak/nyúldíjak zombikád a nap már lement mr. pejo csodálatos bábjai thealter webáruház/nélkülözhetetlen tárgyak a vízzé vált tündér a legjobb székely vicc karaván színház/roma tanoda free hug szógálati közlemény2 soha nem felejtem el az elsőt ha ivo dimcsev mellettem ült volna - én vagyok te kriptonit/felkelő bulvár a darabokban bányavak rr szong vol3 megértett szong dekadencia, tündérország, valami éteri játék a betűkkel running vaknyugat viszockij a csillagban börtön újmagyar ima mélyen belélegezni mélymagyar nemzeti turul fülkeforr és vidéke - szobrok, amelyek világgá mentek holtpont a mi médi-bébink vanfény kampf/harc tökhintó jelölték a nagy füzetet! forte-szkéné: a nagy füzet lövöldözős szong dancing graffiti west balkán blogger bio via negativa 3 - interjú egy művésszel via negativa: játék fogpiszkálókkal fülelsz nyomokban toldi boris kadin, a balkáni donnie darko hajótörés, ganxtafáklya metafáradt bakacsin karaván színház, roma tanoda a nyúl veretes párbeszéd gergye krisztián társulata és a bizottság nagyanyám kendője mit keres itt hawking? halottaskönyv előadás előtt vándorló ikonok hajótörés a roosevelt téren thealter nekem, 2013 andaxínház: beavatkozások (vasárnap) legmagyar - hmg hmgs meszidzs dr. máriás, a mennyei vibrátor k2 - önös érdekből én így is tudok fotózni president az előző poszt "sziveri jános voltam, ez volt a büntetésem" kialvatlan ég szógálati közlemény nejlonmenyasszony na ez főbűnök ennek a városnak metanoia: mutatványosok az alkimisták utcájában megnyitó andaxinnal bloggerfüzet, na ja. megnyitó - szokás szerint nem szokványos itt vagyunk mind ragasztó ki ez a férfi? miért szeretem ladányi andreát? thealterre mentünk sorszámnév, házszám kezdődjönmár! szong

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Szkéné Színház - FÜGE Produkció (Budapest): Székely Csaba: Bányavakság

26. Péntek 20:00     Kisszínház

90'

szereplők: Kaszás Gergő, Bozó Andrea, Eke Angéla e.h., Tóth József, Széles László
díszlet, jelmez: Cziegler Balázs
dramaturg: Lőkös Ildikó
a rendező munkatársa: Gábor Anna, Skrabán Judit
rendező: Csizmadia Tibor

A polgármester-választás előtt álló falu jelenlegi első embere rendőrt hív a központból, hogy leleplezze a másik polgármesterjelölt korrupt ügyleteit. A megérkező rendőr az országban a többséghez, de a faluban a kisebbséghez tartozik. A „revizor" végül nemcsak a konkurencia ügyleteit tárja fel…

Székely Csaba drámatrilógiájának az első része a többszörösen díjazott Bányavirág (Vilmos-díj - Nyílt Fórum 2011, A legjobb előadás - POSZT 2012 / Vidor Fesztivál 2012, A legjobb dráma - Színházi Kritikusok Céhe 2012), a harmadik pedig az Örkény Színház drámapályázatának győztese, a Bányavíz. Valamennyi dráma ugyanazon a kis erdélyi bányász-településen játszódik, de más szereplőkkel, és más problémakört érintve. Míg a Bányavirágban az alkoholizmus, a munkanélküliség és az ezekből fakadó öngyilkosság a téma, a Bányavakságban a korrupció és az idegengyűlölet gondolata köré szerveződik a történet.

„Székely Csabában az a nagyszerű, hogy borzasztóan torokszorító dolgokról tud úgy írni, hogy közben megszakadunk a nevetéstől. És ezt a Csizmadia Tibor által vezetett színészek el is tudják játszani.”
Bóta Gábor: Kitör az emberből az állat, Népszava

„(...) adott egy komplexusos polgármester, Ince, aki a tévéből tanulta, hogyan kell politikusként lopni, így meglehetősen látványosan csinálja, Kaszás Gergő pedig a figura minden pillanatában ki tudja hangsúlyozni a kicsinyességet, a férfiasságától megfosztott falusi nyárspolgárt. Emellett adott egy sebhelyesarcú nő, Iringó, aki Bozó Andrea megformálásában válik nőiségében megalázott, egyszerre karakán és félszeg háziasszonnyá. Aztán a nagymagyar Izsák, aki Széles László alakításában először is nagymagyar, utána magyar, majd csak aztán barát, bár ez a fogalom ebben a faluban már régen nincs sehol, maximum cinkostársakról beszélhetünk. A kívülről érkező rendőrt, Florint Tóth József játssza tétovaságot sejtetve, de a lappangó meglepetést végig magában hordozva, és ugyancsak kívülről érkezik Izabella, Ince lánya, akiben Eke Angéla a minden mindegy kilátástalanságát tudja megfogalmazni.”
Zsedényi Balázs: Kutyák földjén, 7óra7

„Statikus tér, kevés cselekvés jellemzi az előadást. Bár időnként csomópontszerűen sűrűsödik össze a feszültség, majdnem felöklelnek, falhoz préselnek, majd hasba szúrnak szereplőket, a dráma a humor teljes arzenálját – szóviccet, késleltetett poént, nyelvi ferdítéseket, frappáns válaszokat, nem- és félreértésekből adódó komikumot – felvonultató dialógusokon keresztül történik meg voltaképpen.”
Varga Anikó: Sújtólég, Revizor online


www.szkene.hu * www.fugeprodukcio.hu

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció