Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2013-1 / Július 27, Szombat

 

Előadás

Webnapló
klóz dö dór - végevan besztof thealter 2013, nem hivatalos fesztiválzáró és díjnyulak/nyúldíjak zombikád a nap már lement mr. pejo csodálatos bábjai thealter webáruház/nélkülözhetetlen tárgyak a vízzé vált tündér a legjobb székely vicc karaván színház/roma tanoda free hug szógálati közlemény2 soha nem felejtem el az elsőt ha ivo dimcsev mellettem ült volna - én vagyok te kriptonit/felkelő bulvár a darabokban bányavak rr szong vol3 megértett szong dekadencia, tündérország, valami éteri játék a betűkkel running vaknyugat viszockij a csillagban börtön újmagyar ima mélyen belélegezni mélymagyar nemzeti turul fülkeforr és vidéke - szobrok, amelyek világgá mentek holtpont a mi médi-bébink vanfény kampf/harc tökhintó jelölték a nagy füzetet! forte-szkéné: a nagy füzet lövöldözős szong dancing graffiti west balkán blogger bio via negativa 3 - interjú egy művésszel via negativa: játék fogpiszkálókkal fülelsz nyomokban toldi boris kadin, a balkáni donnie darko hajótörés, ganxtafáklya metafáradt bakacsin karaván színház, roma tanoda a nyúl veretes párbeszéd gergye krisztián társulata és a bizottság nagyanyám kendője mit keres itt hawking? halottaskönyv előadás előtt vándorló ikonok hajótörés a roosevelt téren thealter nekem, 2013 andaxínház: beavatkozások (vasárnap) legmagyar - hmg hmgs meszidzs dr. máriás, a mennyei vibrátor k2 - önös érdekből én így is tudok fotózni president az előző poszt "sziveri jános voltam, ez volt a büntetésem" kialvatlan ég szógálati közlemény nejlonmenyasszony na ez főbűnök ennek a városnak metanoia: mutatványosok az alkimisták utcájában megnyitó andaxinnal bloggerfüzet, na ja. megnyitó - szokás szerint nem szokványos itt vagyunk mind ragasztó ki ez a férfi? miért szeretem ladányi andreát? thealterre mentünk sorszámnév, házszám kezdődjönmár! szong

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Kaposvári Egyetem Művészeti Kar II. évfolyam: Jeles András: A nap már lement - bemutató

27. Szombat 22:00     Régi Zsinagóga

100'

előadók: Edvi Henrietta, Farkas Sándor, Gábri Nikolett, Gelányi Bence, Gyurkovics Zsófia, Hartai Petra, Hasenfratz-Szegvári Júlia, Jámbor Nándor, Kenderes Csaba, Lénárdt Laura, Matusek Attila, Pilnay Sára, Ruscsák Péter, Tenki Dalma
rendező: Jeles András
osztályvezető tanár: Kocsis Pál

Jeles – Nizsinszkij – Auschwitz: a három fogalom az 1991-ben született „A nap már lement” című misztérium-játékban kapcsolódott össze először. Miféle szövegről van szó? „A darab nem más, mint a Nizsinszkij-monológ összeszerelése de Sade-ból, Borowskiból, Josephus Flaviusból és Ézsaiásból vett idézetekkel.” – mondja a szerző, Jeles András a darabhoz írott megjegyzéseiben. A különleges színpadi bánásmódot követelő textusból 1993-ban Jeles rendezésében, a veszprémi Petőfi Színház és a budapesti Merlin Színház koprodukciójában készült előadás Szerbusz, Tolsztoj! címmel. Az akkori bemutatóról szóló értő beszámolók elemi szégyenérzetről és iszonyú zavarról tanúskodnak, de abban mind megegyeznek, hogy a magyar színház kiemelkedő eseménye volt a sajátos térben lebonyolított történés. Húsz évvel a szöveg első színpadi megszólalása után egyedülálló remake tanúi lehetünk a Régi Zsinagóga falai között.
Az utóbbi években Jeles András és a Kaposvári Egyetem között termékeny munkakapcsolat formálódott: az Intelligens szerviz, a – Szegeden is bemutatott – Téli utazás és az Auschwitz működik országos visszhangot keltő előadásai után a rendező most a leendő harmadéves színészosztállyal dolgozott „A nap már lement” előadásán.

„... a színházi napocska akkor kel fel, mikor odakünn lemegy... ez őrületes, bődületes vízió... Kis auschwitzi utazásunk életképei és a manökenek kórusa, a részvét biblikus parancsa... és tolsztojánus gyakorlata csupán stiláris, kultúrtörténeti és filozófiai terét képezik annak, ami egyetlen, magára maradt emberben van. Ami egyik oldalról egy kultúra hagyományait jelenti, az a másik oldalról egyetlen ember indulatait, reménységeit és késztetéseit. S ez se egyetlen emberben, se a kultúra egészében nem enged más utat, mint a téboly színjátékát. Ebben a térben meg kell tébolyodnom, hogy a józan eszemet ne veszítsem el. Az egyetlen személy így kerül kívül azon a kulturális téren, amelynek minden komponense és összefüggése a tébolyba kergeti... Egy ilyen előadásba, szerencsés esetben bele lehet pusztulni. Az összes többi pedig művészeti maszlag.”
Nádas Péter

www.ke.hu

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció