Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

a szív csukódik, a blog bezár köszönet az önkénteseknek juniorjaink a thealterről most még nem de újszerű nevelési elvek thealter bestof 2014 szubjektív nesztek beszt of lista mindig kell egy brecht megörökített nagy pillanatok II. fesztiválzáró puttókkal nyűgös blogger, fény fiai tí for tú, tututúúú megörökített nagy pillanatok I. joghurtforradalom a la kert napi okos a mi közönségünk kakukktojás irtás a hangok mondták III. újvidéki történet (neoplanta) blogger vs kritikus joghurtforradalom extasis kettő dolgoz valami fontosat haláli jó bábelőadás ajándék botrány gyűlölni nem - bjútiful frensip deziré extázisban kétszobás lakás - valami gyönyörű első szerelem beckettül pisztrángként lubickolni egy szerepben nagy fless kettő - kétszobás lakás I. nyúzzatok meg a hangok mondták II. kirakat olyan szó fegyvertelen erőkkel hadakozni hiába ultrafémösz car-men - nagy flash volt ahogy elképzeled, és ahogy van urbán rózsái ajándék a kimiseknek hogy okosodjatok ha a király meztelen az a drága csemegepultos egy nehéz nap meg az éjszakája jégdoktrínák - variációk gyűlöletre pintér béláék titkai elmosódott advertego másodszor dekiaza sugár máté jégdoktrínák váróterem projekt I. morgan, freeman és fehér ferenc bloggerbio szerezzél kisfiam tilosa kúl vagy ati kurtizánképző tik tika politika etüd - hurrá a tenger MandićGép a hangok mondták I. figyelmeztetés bibliai mélységeket lerappelni világhírnév pirosruhások a téren angyala zajtódban antigone baltaafejbe reloaded megnyitó, angyali ma arra a kis füzet ideje van egy másik valóságnak

Videók

 

 

ideje van egy másik valóságnak

2014.07.14.

16:54
beleszagolok a levegőbe. eső illata árad.

tudom, hogy azon az udvaron most összehajolnak a fák, és ha felnézel az égre, apró levelek takarják ki az ég kékjét, és csak egy-egy foltot hagynak neked a végtelenségből.

az emberi elme pontosan olyan végtelen, mint az ég. 

a legszebb, legizgalmasabb felhőminták képződnek benne gondolatokból, álmokból, szavakból, emlékekből, vágyakból, képekből - és áldottak azok, akiknek mindez olyan  formában képeződik le, ami által mások gazdagabbak lehetnek.

ilyen a tanítás, a zene, a festmények, a fotók, a színház.

a színház persze más. mert az alkotó nem lehet meg közönség nélkül, a kíváncsi, izgatott, a nézőtér soraiban türelmetlenül fészkelődő, a lámpa leoltását váró közönség nélkül, amelyik képes együtt lélegezni egy jó darabbal, képes meghallani és megtartani a csendet, és képes az előadás végén tomboló tapssal kifejezni tetszését, szeretetét, elismerését.
milyen fura. van úgy, hogy egy kilencven perces előadás után csupán öt, hét vagy 15 perc taps jut a színészeknek, a rendezőnek, a világosítónak, a zeneszerzőnek, a díszlettervezőnek, a jelmeztervezőnek, a dramaturgnak.

apró tapsdarabkákkal fizeti meg őket az élet, azokat, akik a díszletek mögött hallgatják a tapsot, és azokat is, akik előre jönnek meghajolni.

a színzáz varázslat.

aki színházat csinál, az folyamatosan vet és arat, gondolatokat vet el, amelyek jó esetben gyökeret eresztenek majd kisarjadnak, és az aratás már másokra marad.

a színház persze feltételez egyfajta párbeszédet is, a befogadó jelenlétét és értő figyelmét.
a napokban kértek tőlem egy blogger biot a programfüzetbe. meg kellett néznem, hogy mióta írom a blogot. ez a 9. év. több száz előadás - jók és jobbak. igazán rosszra nem emlékszem - vagy mert nem votl, vagy mert kirostálta a kegyes felejtés, vagy mert utólag már másképp látom azokat is.

kilencedik éve minden nyaram osztódik thealter előttre és utánra. az év első fele a várakozásé. sokszor eszembe jut, főleg, ha a laptopomon rendezgetem a fényképeket.

mennyi varázslatos, elkapott pillanat! mennyi mondat, gondolat, utalás, kimondott és elhallgatott (fél)igazság. mennyi balta-a-fejbe előadás! utóbbiak a kedvenceim persze.
az idei thealter hivatalosan még nem kezdődött el, megnyitó pénteken, urbán andrás viszont már itt van szegeden, a mai volt az első tréning napja.

tehát többszörösen is indokolt a színházat szerető szíveket kitárni.

a blogot is megnyitom - ideje van egy másmilyen valóságnak.

hamarosan az is elkezdődik.

nyemcsok éva eső fesztiválblogger
nyemcsok.eva@gmail.com


a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció