Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

a szív csukódik, a blog bezár köszönet az önkénteseknek juniorjaink a thealterről most még nem de újszerű nevelési elvek thealter bestof 2014 szubjektív nesztek beszt of lista mindig kell egy brecht megörökített nagy pillanatok II. fesztiválzáró puttókkal nyűgös blogger, fény fiai tí for tú, tututúúú megörökített nagy pillanatok I. joghurtforradalom a la kert napi okos a mi közönségünk kakukktojás irtás a hangok mondták III. újvidéki történet (neoplanta) blogger vs kritikus joghurtforradalom extasis kettő dolgoz valami fontosat haláli jó bábelőadás ajándék botrány gyűlölni nem - bjútiful frensip deziré extázisban kétszobás lakás - valami gyönyörű első szerelem beckettül pisztrángként lubickolni egy szerepben nagy fless kettő - kétszobás lakás I. nyúzzatok meg a hangok mondták II. kirakat olyan szó fegyvertelen erőkkel hadakozni hiába ultrafémösz car-men - nagy flash volt ahogy elképzeled, és ahogy van urbán rózsái ajándék a kimiseknek hogy okosodjatok ha a király meztelen az a drága csemegepultos egy nehéz nap meg az éjszakája jégdoktrínák - variációk gyűlöletre pintér béláék titkai elmosódott advertego másodszor dekiaza sugár máté jégdoktrínák váróterem projekt I. morgan, freeman és fehér ferenc bloggerbio szerezzél kisfiam tilosa kúl vagy ati kurtizánképző tik tika politika etüd - hurrá a tenger MandićGép a hangok mondták I. figyelmeztetés bibliai mélységeket lerappelni világhírnév pirosruhások a téren angyala zajtódban antigone baltaafejbe reloaded megnyitó, angyali ma arra a kis füzet ideje van egy másik valóságnak

Videók

 

 

kétszobás lakás - valami gyönyörű

2014.07.25.

08:54

kétszobás lakás


révész róbert fotói


a legszebb előadást láttam tegnap este a feszitválon.

az előadás elején a táncosok felrajzolták a kétszobás lakás alaprajzát, a két szobát - egy ragasztószalag csíkkal jelölték ki határait. és önmagukét is.

mert ez a történet a vívódás története.

az egyik táncos kék, a másik zöld pulóvert visel (a kedvenc zöldem és az egyik kedvenc kékem). éppen ezért és az egyszerűség kedvéért legyenek z. és k.

élik a saját életüket, egy ritmusban, de a maguk szobájában maradva.

a vonzalom lassan alakul ki közöttük.
k. bátor, z. viszont nem. ő tipródik többet. tegye, ne tegye? merjen szeretni, ne merjen szeretni? az élet sokszor bonyolult. gyávaságunkat sokszor bánjuk utólag - de sokszor már nincs mit tenni.bátorsága révén k. a kezdeményező, z. viszont elutasító.

szerettem őket a színpadon. szerettem, hogy viszonylag kis mozgákészlettel operáltak, de ezek a visszatérő mozgássorok tetszettek. szerettem, hogy ez egy próba és egy előadás keveréke volt: beszélgettek közben egymással (sajnos, nem értettem, hogy mit, csak két "igen"-t, a mit ez úton is köszönök), és felszóltak a zsina padlásgalériájára, hogy melyik tracket indítsák el.

szerettem azt is, hogy a nézőket a színpadra is felültették, és nem zárták ki őket a játékból: táncoltak ide is és táncoltak oda is.

szerettem az őszinteségüket.
de leginkább azt a ragaszkodó szeretetet szerettem, amit k. fejezett ki a számomra legkedvesebb módon: átölelte z-t-, lábát a dereka köré kulcsolta és úgy csüngött rajta. vállát a fejére hajtotta és nem akarta elengedni. és amikor z. lerázta magáról, ezt megtette újra meg újra. nem erőszakkal, hanem kedvességgel és szeretettel.

szerettem azt is, hogy míg k. meztelenül volt (gyönyörű férfitest), nem éreztik fontosnak, hogy z. is levetkőzzön. szerettem az ebben is megnyilvánuló finomságukat, és azt, hogy a meztelenség ez esetben nem provokáció volt, hanem a szerelem, a ragaszkodás, a vágy, az odaadás csodálatosan tiszta, gyönyörű megnyilvánulása.

szerettem ezt az előadást az első perctől az utolsóig. azért is, mert végtelenül emberi: z. visszautasítja k-t, élik tovább a megszokott életüket a kétszobás lakásban. z. szenved, mert nem bátor, k. szenved, mert elutasították. és miközben k. újra élni kezdi az életet, z-t gyötri a féltékenység, a kínok kínját állja ki. próbálja magát mindenféleképpen felhívni magára a figyelmet (olykor még gyermeki toporzékolással is, amin jót kuncogtam), de z. - ahogy kell - fittyet hány rá.

hogy szerelmük végül beteljesül, hogy z. gyávasága igenbe és felvállalásban fordul át,az érzelmek szabadon megélésébe, az csodálatos zárása a darabnak és nagy élmény a nézőnek.
azért is voltam különösen boldog, mert a fesztiválon nyomokban előforduló céltalan meztelenkedés és magamutogatás után ez az előadás megerősített abban, hogy a test meztelenre vetkőztetése nem feltétlenül bántó, nyújthat esztétikai élményt, fejezhet ki gyengédséget és ragaszkodást, és ezeknekaz érzelmeknek az ilyen módon való megmutatása nem feltétlenül kényszerít arra, hogy lesüssük a szemünket, vagy félrenézzünk, mert ez lehet szép, sőt, lehet gyönyörű is. ahogy ebben az előadásban megtörtént.

köszönöm ezeket a nagyon szép pillanatokat.
a szerelem újra él.

nyemcsok éva eső
a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció