Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

a szív csukódik, a blog bezár köszönet az önkénteseknek juniorjaink a thealterről most még nem de újszerű nevelési elvek thealter bestof 2014 szubjektív nesztek beszt of lista mindig kell egy brecht megörökített nagy pillanatok II. fesztiválzáró puttókkal nyűgös blogger, fény fiai tí for tú, tututúúú megörökített nagy pillanatok I. joghurtforradalom a la kert napi okos a mi közönségünk kakukktojás irtás a hangok mondták III. újvidéki történet (neoplanta) blogger vs kritikus joghurtforradalom extasis kettő dolgoz valami fontosat haláli jó bábelőadás ajándék botrány gyűlölni nem - bjútiful frensip deziré extázisban kétszobás lakás - valami gyönyörű első szerelem beckettül pisztrángként lubickolni egy szerepben nagy fless kettő - kétszobás lakás I. nyúzzatok meg a hangok mondták II. kirakat olyan szó fegyvertelen erőkkel hadakozni hiába ultrafémösz car-men - nagy flash volt ahogy elképzeled, és ahogy van urbán rózsái ajándék a kimiseknek hogy okosodjatok ha a király meztelen az a drága csemegepultos egy nehéz nap meg az éjszakája jégdoktrínák - variációk gyűlöletre pintér béláék titkai elmosódott advertego másodszor dekiaza sugár máté jégdoktrínák váróterem projekt I. morgan, freeman és fehér ferenc bloggerbio szerezzél kisfiam tilosa kúl vagy ati kurtizánképző tik tika politika etüd - hurrá a tenger MandićGép a hangok mondták I. figyelmeztetés bibliai mélységeket lerappelni világhírnév pirosruhások a téren angyala zajtódban antigone baltaafejbe reloaded megnyitó, angyali ma arra a kis füzet ideje van egy másik valóságnak

Videók

 

 

pintér béláék titkai

2014.07.23.

14:25

pintér béla és társulata: titkaink

 adott egy néprajzkutató, pista, aki elvirának, a pszichológusnak árulja el piszkos kis titkát, hogy szerelmes nevelt lányába, a hét éves timikébe. akit egyébként meg is rontott. elvira rendelőjét lehallgatja az állambiztonsági hivatal, így a hetvenes-nyolcvanas évek táncházmozgalmának ismert alakját, a néprajzkutatót zsarolni tudják. vagy jelent táncházas társairól - és főként legjobb barátjáról, tatár imréről -, akik a vasfüggöny nevű szamizdatban utaznak, vagy tönkre teszik. pista jelent, kossuth díjat kap érte, tatárt bebörtönzik, pista pedig tatár fiát is megrontja.

hát, ennyi a történet röviden.


de hosszan egészen mást kellene mondani róla.
hogy dollárbolt, posztinor, áfész üdülő, kocka lada, zsuk, állambiztonság, dab sör, szabadszombat, centrum áruház. hogy 1980.

hogy mi még emlékszünk rá, a gyerekeink viszont még meg sem születtek.

pintén béla nem tud rossz darabot csinálni. mindig hozza a szellemest, az elvárhatót, a minimáldíszletet, ez esetben háttérként egy szalagos magnó szolgál óriási kivitelben. gyönyorű a népzene, szépen játszik a banda, a cselekmény egy-egy mozzanatára népzene felelget.

csákányi eszter óriási, ő testesíti meg elvirát, a pszichológust, majd pánczél elvtársat (a közönség fetreng a röhögéstől, a fiatalabbak kedvéért: Aczél György (született Appel Henrik, Budapest, 1917. augusztus 31. – Bécs, 1991. december 6.) kommunista politikus, a Kádár-korszakban a kulturális élet legfőbb ideológusa, irányítója, bővebbena  wikipédián), tehát pánczél elvtársat, aki többször is a valóság józan fanatikusaként és a jó kompromisszumok robotosaként aposztrofálja magát.

a helyzet alapvetően szívás, mert egyrészt felismerni a gyermekek iránti szexuális vonzalmat nem túl felemelő, másrészt, mert ahogyan elvira is rámutat arra: a szocialista erkölcs ezt nem engedi, a ptk is taglalja a problémát. a szocializmusban az egyetlen módja a pedofília gyógyításának a börtön.


a darabban végig ott van a kettősség: vesztett, bukott helyzetből hogy lehet jól kijönni - sehogy. a 3 t idején (tilt, tűr, támogat) a táncházmozgalmat eltűrte a rendszer, egészen addig, amíg nem tapasztalják az ellenzéki mozgolódást.

megalázó az is, hogy pista (ballabán elvtárs) tartótisztje pont az a lúzer, az állandó nevetség tárgya, aki jár ugyan a táncházba, de annyira ügyetlen, hogy  a tréfák állandó céltáblája lesz.  és pintérbélai poén az is, hogy szujó, akik pista tartó tisztje lesz, álneve tánczos. röhög az egész színház. a darabban feltűnik bárdos deák ági is, aki egy próbatermen osztozik tatárékkal - őket csak így intézi el, még mielőtt elénekli a nem én vagyokot, hogy "két tarisznyás ábel".

nyomasztó vetülete is van a történetnek, a monológokból fény derül a generációkon átívelő vérfertőzésre, beteges anyákra.

történelmi időutazás tatár letartóztatásának pillanata:

- a magyar népköztársaság nevében államellenes bűncselekmény miatt letartóztatom (tánczos)

- mit kaptam én ettől a rendszertől, idegbajt meg alkoholizmust (tatár).

jó darab, mert nehéz darab. a felhőtlen nevetést - ahogy pintérék esetében mindig - kíséri egy jó adag gyomortájékon feszülő fájdalom, a kacagás könnyen válik szűköléssé, és a mosoly lefagy, ha arra gondolunk, hogy ennek a rendszernek valamilyen módon a részesei voltunk - akár csak úgy, hogy gyerekfejjel próbáltunk földalatti mozgalmakon keresztül rendszert dönteni.
az egyik tanulság, hogy milyen jó, hogy vége van.

a másik tanulság, hogy közel sincs vége.

és sajnos ez az utóbbi a szomorúbb.

 

nyemcsok éva esőa lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció