Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

a szív csukódik, a blog bezár köszönet az önkénteseknek juniorjaink a thealterről most még nem de újszerű nevelési elvek thealter bestof 2014 szubjektív nesztek beszt of lista mindig kell egy brecht megörökített nagy pillanatok II. fesztiválzáró puttókkal nyűgös blogger, fény fiai tí for tú, tututúúú megörökített nagy pillanatok I. joghurtforradalom a la kert napi okos a mi közönségünk kakukktojás irtás a hangok mondták III. újvidéki történet (neoplanta) blogger vs kritikus joghurtforradalom extasis kettő dolgoz valami fontosat haláli jó bábelőadás ajándék botrány gyűlölni nem - bjútiful frensip deziré extázisban kétszobás lakás - valami gyönyörű első szerelem beckettül pisztrángként lubickolni egy szerepben nagy fless kettő - kétszobás lakás I. nyúzzatok meg a hangok mondták II. kirakat olyan szó fegyvertelen erőkkel hadakozni hiába ultrafémösz car-men - nagy flash volt ahogy elképzeled, és ahogy van urbán rózsái ajándék a kimiseknek hogy okosodjatok ha a király meztelen az a drága csemegepultos egy nehéz nap meg az éjszakája jégdoktrínák - variációk gyűlöletre pintér béláék titkai elmosódott advertego másodszor dekiaza sugár máté jégdoktrínák váróterem projekt I. morgan, freeman és fehér ferenc bloggerbio szerezzél kisfiam tilosa kúl vagy ati kurtizánképző tik tika politika etüd - hurrá a tenger MandićGép a hangok mondták I. figyelmeztetés bibliai mélységeket lerappelni világhírnév pirosruhások a téren angyala zajtódban antigone baltaafejbe reloaded megnyitó, angyali ma arra a kis füzet ideje van egy másik valóságnak

Videók

 

 

MandićGép

2014.07.20.

10:02enyhe fejfájással ébreszt a meleg - no meg a tegnap előadások előtt és után beiktatott kerti partik.

először a mandićgép jut eszembe, via negativa, minden előadásukra emlékszem. ami ritka, hiszen 9. éve írom a blogot, több száz előadást láttam rengeteg társulattól.

pontosabban inkább az jut eszembe, hogy előadás után még elmentem orsihoz, ahol hegyekben állt a grillezett hús, a saláta, amivel megmentették ez életemet.
arról beszélgettünk, hogy miért kell az ilyen fokú provokáció, a vulgaritás, a meztelenség a színpadon.

a darab szövege marko mandić szerepeiből van összeállítva, 1996 és 2010 között játszotta ezeket. egyrészt már maga a válogatás is gazdag, sokoldalú, mindazonáltal megterhelő egyik darabból ugrálni egy másikba, és mire megérkeznél oda, már menni is kell tovább, másrészt lenyűgöző a folyamatos átalakulása. klasszikusok és kortársak.érdekes volt látni azt is, hogy ennyi előadást hogyan lehet bravúrosan eggyé összerakni - a ragasztó néhol erősebb, máshol lazább, de egy jól körberajzolt ösvényen haladunk a nyilvánvaló végzet felé - hiszen mandić már a darab elején megkérte az egyik nézőt, hogy a megfelelő résznél legyen szíves és ölje őt meg, és ehhez adott is egy játékpisztolyt neki.

szívfájdító szerepek, ott vonul a szemünk előtt végig az élet, akár a sajátunk is: a háborús tűzharc, az anyja szeme láttára apja által bántalmazott gyermek, az árulás, a drog, a nő iránti szerelem, a nő kihasználása, a vőlegénylét, a meztelenkedés és a szex.

közben  egyre-másra nézőket hív fel a színpadra, barátot, anyát, szeretőt.tudtuk, hogy a darab előbb-utóbb eljut a meztelenkedésig, Mandić sorolja is a statisztikai adatokat, a sajátját: 14x voltam meztelen, ebből négyszer nem látszott a péniszem.

közben pedig világossá válik, hogy a szlovénok állandó lemezelenítése nem a néző megbotránkoztatásáról szól, hanem egészen másról. saját magukról, hogy mennyire tudják elválasztani a színészni énjüket az énjüktől. mert utóbbi nem tud maszturbálni, a kis-vagy nagy dolgát elvégezni a színpadon, ahhoz ugyanis számos gátló érzést, szokást, tényezőt kell kiiktatni.

az éntől való elválasztódás, és a szereppel való teljes azonosulás nem lehet könnyű. az jutott eszembe erről ott a zsina nézőterén, hogy a hegyikerékpár versenyeken én, zsebkendőbe fújom az orrom. az egész országban biztosan én vagyok az egyetlen. de képtelen vagyok csak úgy a földre fújni, mint a férfiak, vagy szipogni, mint a nők. nem tudom átlépni azt a határt. pedig ez sokkal vékonyabb, mint mandićé.


nyemcsok éva esőa lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció