Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2014-2 / Július 24, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
a szív csukódik, a blog bezár köszönet az önkénteseknek juniorjaink a thealterről most még nem de újszerű nevelési elvek thealter bestof 2014 szubjektív nesztek beszt of lista mindig kell egy brecht megörökített nagy pillanatok II. fesztiválzáró puttókkal nyűgös blogger, fény fiai tí for tú, tututúúú megörökített nagy pillanatok I. joghurtforradalom a la kert napi okos a mi közönségünk kakukktojás irtás a hangok mondták III. újvidéki történet (neoplanta) blogger vs kritikus joghurtforradalom extasis kettő dolgoz valami fontosat haláli jó bábelőadás ajándék botrány gyűlölni nem - bjútiful frensip deziré extázisban kétszobás lakás - valami gyönyörű első szerelem beckettül pisztrángként lubickolni egy szerepben nagy fless kettő - kétszobás lakás I. nyúzzatok meg a hangok mondták II. kirakat olyan szó fegyvertelen erőkkel hadakozni hiába ultrafémösz car-men - nagy flash volt ahogy elképzeled, és ahogy van urbán rózsái ajándék a kimiseknek hogy okosodjatok ha a király meztelen az a drága csemegepultos egy nehéz nap meg az éjszakája jégdoktrínák - variációk gyűlöletre pintér béláék titkai elmosódott advertego másodszor dekiaza sugár máté jégdoktrínák váróterem projekt I. morgan, freeman és fehér ferenc bloggerbio szerezzél kisfiam tilosa kúl vagy ati kurtizánképző tik tika politika etüd - hurrá a tenger MandićGép a hangok mondták I. figyelmeztetés bibliai mélységeket lerappelni világhírnév pirosruhások a téren angyala zajtódban antigone baltaafejbe reloaded megnyitó, angyali ma arra a kis füzet ideje van egy másik valóságnak

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Niv Sheinfeld és Oren Laor (Izrael): Kétszobás lakás

24. Csütörtök 18:30     Régi Zsinagóga

50'

alkotó-előadók: Niv Sheinfeld, Oren Laor
eredeti koreográfia: Nir Ben Gal, Liat Dror
zene: Ori Vidislavski, Elton John, Vains of Jenna
művészeti tanácsadó: Keren Levi
jelmez: Niv Sheinfeld & Oren Laor
fény: Netta Koren

A produkció egy, az izraeli kortárs táncéletben áttörést jelentő 1987-es előadás újrafogalmazása. Középpontjában az emberi kapcsolatok állnak, repetitív mozgássorokkal, egyszerű (tánc)nyelven, minimális táncesztétikával megfogalmazva, mégis rendkívül hatásosan. A darab a határhelyzeteket vizsgálja különböző kontextusokban, személyes és politikai szinten: milyen fizikai határok léteznek a különböző területek vagy épp két szoba között, illetve milyen határokkal szembesülhetünk például az élet és a színpadi játék, a publikus és a személyes, vagy épp a művészileg feldolgozott anyag és az autentikus viselkedés között. Niv Sheinfeld és Oren Laor egyedi, személyes interpretációja egyszerre adózik tisztelettel az eredeti koreográfia előtt, és működik érvényes, kortárs produkcióként.
Az előadást az Izraeli Tánckritikusok Szövetsége a 2013-as év előadásának választotta és nagy siker külföldön is, az utóbbi fél évben a duó Európában és az Egyesült Államokban turnézott vele.

„A [Kétszobás lakás] a virágzó kortárstánc-élettel rendelkező Izraelből érkezett: a néhány hónapja az ottani tánckritikusok által az elmúlt évad legjobb előadása címmel kitüntetett Two Room Apartment igazi különlegesség. Niv Sheinfeld és Oren Laor kétszemélyes munkája valójában egy 1987-es ikonikus darab rekonstrukciója, de persze jóval több holmi tisztelgő régészkedésnél: a két fiatal férfi által bemutatott produkció vibráló, energiától duzzadó, egyszerre érzéki és érzelmes. Ráadásul az eredetiben egy férfi és egy női előadó szerepelt, így okkal feltételezhetjük, hogy az új verziónak már szinte semmi köze az eredetihez. (…) egymást erősítő vagy ellenpontozó, mechanikusan ismétlődő vagy szeszélyesen változatos mozdulatsorok következnek, a két szoba idővel „egymásba nyílik”, ahogy a két férfi kíváncsian, óvatosan, incselkedve, szerelmesen fordul és nyúl egymás felé.”
Jászay Tamás: Amerikába mentem - 2. rész, Revizor

www.nivoren.com

Koprodukciós partnerek: Centre National de la Danse (Párizs), Grand Theater (Groningen)

16 éven felülieknek!


 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció